Natur på forespørsel!

Jeg fikk en anonym forespørsel om å legge ut noen natur/landskapsbilder også, etter all denne ekle fuglefotograferingen, (for ikke å snakke om mel…)

Men så lett er det ikke; – give and take; – så da må du først lese igjennom litt tørt stoff!

Etter å ha stilt klokken en time tilbake, var det lett å merke at mørket kom snikende innpå tidligere enn vanlig. Det mørkner ved middagstider, halv fire, og blir etter hvert stummende mørkt. Den 31. oktober arrangerte filmforum halloweenfeiring, der blant annet jeg ikledd svart regnjakke og bukse skremte folk 🙂 Vi lyste opp en sti i skogen svakt med fakler her og der, og lå og lurte på forskjellige steder…

Idag har vi hatt en litt mer grundig innføring i lyssetting i studio første delen av dagen, og litt mer avansert gjennomgang i Photoshop etter lunch. Lunch har forresten blitt et måltid nå, så vi slipper å smøre matpakker hver eneste dag 🙂

Bildene her er fra havørnsafaribåtturen vi hadde i forrige uke. Første bilde ut viser fronten av båten og mange av folka som var med:

Angående det bildet; hvis dere tenker etter så er det merkelig at både den mørke båten og fjellene i horisonten er riktig eksponert på en gang. Dette er en av fordelene ved å ta bilder i såkalt råformat. Når dere ser originalfilen så skjønner dere det med en gang:

ORIGINAL:

Hvordan er så dette mulig? Når kameraet lagrer bildeinformasjonen i “raw” så gjør den ingenting med den, slik at vi må “fremkalle” den i Photoshop, (eller andre programmer) sin råfilkonverter. Det å hente ut informasjon i mørke områder går dårlig da det fort er veldig mye støy i disse områdene, så derfor med “raw” så prøver vi alltid å overeksponere, framfor å undereksponere slik vi vanligvis gjør med “jpeg” for å beholde informasjonen i de lyseste områdene. I råkonverteringen har jeg derfor bare dratt høylysene ned fra helt hvitt der de blir “klippet” og inn i det, ja kall det, “normale” området. Et annet veldig godt eksempel, (ufrivillig faktisk, hehe) er ørnebildet som Lars plukket ut som perlen blant havørnbildene:

Original:

Behandlet versjon:

Nå, kommer endelig natur! (Ja du har vært tålmodig)

Og dette er Kim, en av to røykere på skolen:

Jeg har sett over ørnebildene en gang til og funnet ut at jeg visst hadde oversett noen 😛 Så her kommer enda ett til:

Author: Håkon Treider

Enthusiastic photographer with a Master's degree in Computational Physics currently employed by Cognite as a Senior Data Scientist (https://www.cognite.com)

4 thoughts on “Natur på forespørsel!”

  1. Her er my’ vakkert å se på, Lofoten er et paradis på mange måter, et kaldt og stormfullt paradis nu utover høst og tidlig vinter. I overgangstiden ikke minst på høsten, han en solskinnsdag gi de helt store farve- og lysvirkningene, så ikke kimse av den høylyse dag! RAW / photoshop-kombinasjonen er stor, men krever at man blir seg det hele bevisst og starter å bruke det. Du er en god pådriver for dette ved denne bloggen, så det er bare å starte for egen del. Gode småtips for enkel oppstart mottages med største interesse!

    1. Jeg har MYE fritid imorgen grunnet stilling som leder i administrasjonsgruppa for FotoMaraton – så ta gjerne en telefon ang. RAW og PC 🙂

  2. Tror du silhuettbildet av ørn kunne blitt tilnærmet like bra med jpeg og undereksponering som den behandlede raw-utgaven?
    Flotte landskapsbilder som vanlig med fin beskjæring, men du “sliter” fortsatt med litt for mye midt-på-dagen-sol.

    1. Antageligvis ja siden jeg har valgt å kutte ut all bildeinformasjonen på ørnen 🙂 Men her har jeg jo faktisk mulighet for å få både vannet og ørnen tilnærmet riktig eksponert, – tok med det eksemplet for å vise hva du kan hente inn i raw.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: