Tur til Harstad!

En lite planlagt, halvt spontan og med uten særlig pengestøtte fra skolen dro vi ut på tur… En skikkelig roadtrip, bortsett fra at den eneste gangen vi stoppet og fylte bensin, var det bare Peder som fikk handlet inn fastfood…

Endelig framme i Harstad kjørte Peder seg bort før vi fant fram til Trondarnes FHS; stedet vi skulle overnatte. Det viste seg å bli en nedstøvet gymsal. Greit nok, var ikke der vi skulle tilbringe så mye tid akkurat. Første dagen besøkte vi et galleri fra en kjent fotograf, hvor fyren var tilstede og delte av sin kunnskap. Det handlet om alt fra sauer til samer gjennom et langt og innholdsrikt liv som var utgitt i 4-5 bøker.

Tilbake i gymsalen viste Huke oss litt av sine hemmelige superheltegenskaper:

_MG_0884

Til middag ble det Peppes, og det var ikke meg imot, for å si det sånn 😀

_MG_0852

Neste dag gikk turen til ADOLFKANONEN, som ivaretas av ADOLFKANONENS VENNER. Mehhehe… Der ble vi guidet av en skikkelig veteran som kunne alt som var verdt å vite om WW2, og spesielt med tanke på Norge og kampene i nord. I tillegg, som bildene viser, var det herlig snøstorm utenfor! Gøy tjohei!

_MG_1058

_DSC3686

_MG_0993

_MG_1046

_MG_1029

_MG_1005

Siste dagen gikk turen til et studio ved navn “Smilehullet” – veldig hyggelig og lærerikt sånn ikke-teknisk-sett 😛 Tåler litt kritikk der ja^^ Men de var håpløse når det gjaldt det tekniske; 1d mk3 til store forstørrelser (10MP), og alle bilder skutt i jpeg : / Men den menneskelige kontakten i bildene var kjempebra, og nøkkelen til deres økonomiske suksess, slik jeg ser det 🙂

Her er vi i studioet deres, og Peder sees bakerst til høyre, dokumenterende:

_MG_1229

Turen til Harstad var strengt tatt i forrige uke… denne uken har vi hatt en mote/retusjerings-lærer på besøk. Ung, søt og fra Estland eller noe deromkring. En av dagene snek jeg meg med NaturFoto-klassen på “uværsfotografering”, noe det ikke ble så mye utav ettersom læreren stakk av da det begynte å sne dyner og puter. Sidelengs. Objektiv, kamera og Treider var gjennomvått til beinet, men overlevde uten en skramme.

_MG_1391

_MG_1423

_MG_1444

Tilslutt vil jeg bare skryte av at jeg har blitt booket til bryllupsfotografering gjennom om venn av en venn på facebook, som hadde sett noen av bildene mine og som spurte om jeg ville ta jobben 😀 Så nå er det bare å gå å grue seg helt til august x)

PS; min onkel lurte på hvordan dråpebildene ble tatt, så da tenkte jeg å skrive kort om det også; eller vent, la oss starte med en illustrasjon:

Denne riggen kobles med vanlig 3,5mm jack til en liten dings kalt en “Camera Axe” som er et verktøy for synkronisering av blitz, sensorer og kamera slik at man kan leke seg fram til synktider (i millisekund) for å få det akkurat riktige øyeblikket foreviget på bildebrikka.

Dråpeslipperen slipper to dråper rett etter hverandre slik at den første treffer vannet i skåla under, spretter opp igjen og treffer dråpe nummer to slik at det dannes den karakteristiske palmen vi ser på bildene. Bildene er tatt med 100mm makro på blendere rundt f/11 – f/18 for at hele greia skal bli skarp 🙂

Author: Håkon Treider

Enthusiastic photographer with a Master's degree in Computational Physics currently employed by Cognite as a Senior Data Scientist (https://www.cognite.com)

4 thoughts on “Tur til Harstad!”

 1. Kort melding: Liker godt “trampoline-bildet” og “jenta i stormen”. Her var det driv og dynamikk. Passerer over hodet ditt på søndag! Skal til Svalbard hvor det er meldt
  -20. Hva er det som feiler oss nordmenn som trekkes mot nord-snø-kulde-mørke…?

 2. Hvis jeg har forstått det riktig så er det altså dråpe nr 2 som får seg en midt på trynet og blir slått flat som en pannekake av dråpe nr 1 på vei opp av det våte element. Er det virkelig så enkelt. Merkelig at ikke jeg har kommet på den ideen og tatt slike bilder selv med kompaktkameraet mitt. 😉
  Ha en fin uke og ikke tenk på brudebildene. De kommer til å bli framifrå, outstanding, episk, awesome eller simpelthen alldeles strålende. Garantert!!

  1. Jepp, det stemmer! Dråpe 1 bruker vannskåla som trampoline og treffer med stor fart dråpe 2. Hehe, bare å bruke kompaktkamera, trenger litt makro, og litt brennvidde, men ellers så bare står lukkeren å gaper mens hele greia kjører; i motsetning til andre måter som f.eks å kjøre korteste lukkertid som ofte ligger rundt 1/8000 sek.

   Takker for positiviteten til brudebildene x)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: