“Everyday life”

Dagens gjettelek: Hvem snakket jeg med på telefon igår? Bortsett fra Jørgen, Aase og diverse andre, så snakket jeg også med mamma. Hva syntes hun om bloggen? Joda, spennende og artig lesning, men den manglet det mest vesentlige: “trives jeg eller ikke?”

So to set the record straight;
Ja, jeg har det veldig bra og trives og har det fint og liker meg her og passer inn og har det bra og mobbes ikke og plages ikke og har nok klær og klarer å dusje/vaske meg på egenhånd.

Over til noe mer spennende:

I forrige innelgg viste jeg 6 bilder fra internatet, men fikk en forespørsel i etterkant om jeg ikke kunne ta et oversiktsbilde av hele skoleområdet. Dette har jeg selvsagt gjort for denne kjære leseren som også har oppholdt seg i disse trakter, og som lurte på hvor sentralt i Kabelvåg skolen ligger:


Som alltid, klikk på bildet for STORT format.

Som tidligere nevnt, så var fotoklassene på Skrova igår, og det ble, som alle andre turer her, en liten haug med bilder som jeg straks er kommet igjenom. Litt info om arbeidsflyten; bildene tas i råformat, det vil si at kamera bare lagrer all informasjonen fra bildebrikken, (uten å gjøre noe med den) og lar meg endre alt fra hvitbalanse, eksponering osv. i etterkant. Filstørrelsen er litt over dobbelt så stor som med jpeg, men det er det vi har terrabyteharddisker til, sant? Videre speiles bildene på en annen harddisk for backup, og de åpnes i Adobe Bridge og videre i Photoshop for de som trenger det. Til vanlig bruker jeg Adobe Lightroom, men dette er ikke tilgjengelig på skolen 😦 Til sist lagres en kopi i jpeg som jeg laster opp på nett og skryter av. Og det er dit vi er kommet nå:

Spesielt med bildene jeg legger ut denne gangen er fargebehandlingen i etterkant, da oppgavene har gått på å distansere bildene fra “det som ser ekte ut”. Så dere trenger ikke si: “du har ødelagt bilde i Photoshop”, det er faktisk gjort med vilje =)

Første bilde ut er et landskapsbilde som viser Skrova, med Lofoten i bakgrunnen. Det er satt sammen av tre eksponeringer for å få et høyere dynamisk område enn kameraet klarer. Mao, et undereksponert for å innhente detaljer i de lyse skyene, et med korrekt gjennomsnittsevaluert eksponering og et overeksponert for å få detaljer i de mørke områdene nederst. Når bildet er ferdig er det helt “flatt”; ingen kontrast, bare gråtoner. Så har jeg fargekorigert og justert det til å bli “drømmeaktig” hehe:

Neste bilde er tatt på ferga tilbake, fra et platå over, av en røykende eldre herremann. Fargene består i all hovedsak av grønt dekk, og det ble stilig syntes jeg; med de ru hendene og litt hard kontrast pga. direkte sollys.

Følgende bilde er av Audun på vei opp Skrova-fjellet ved navn “Høgskrova” på hele 258 m.o.h. men det vil jo faktisk si 258 høydemeter 😛

Nest siste bilde idag blir et fra toppen av Høgskrova. Der hang det nemlig noen stykker tøy som i vinden var ganskje kule… Not that good, but still…

Siste bilde idag er helt ekte. Så ekte at det trengte både “puppet warp” og annen Photoshop-behandling for å bli kult… Det er selvsagt slåsskamp mellom Håkonene; hvem er den ekte?

Hvis dere vil se bilder, så er det bare å utforske FLICKR-siden min her:

Author: Håkon Treider

Enthusiastic photographer with a Master's degree in Computational Physics currently employed by Cognite as a Senior Data Scientist (https://www.cognite.com)

14 thoughts on ““Everyday life””

 1. wowwwww, Håkon ! Alt ser så spendende ut…ok, now in English cause Im tired, some people ARE working while others are having fun ! Lol Kidding, seriously ? Seems like you’ve already got your head round all the tricks of photography. Did you learn all of that in the few weeks you’ve been up North or did you know most of it before going there? Cause I’m freaking impressed, and so is papi. Not only are these pics amazingly beautiful, but they’re so orignal, and you’ve been using all these techniques.
  And btw thanks for showing me exactly where you live ! I do recognise the place…it looks quite new! Hmm saver Kabelvåg, jeg hadde det kjempe koselig der oppe…

 2. Kan du legge ut PANO_JPEG med høyere oppløsning? Hva er det bildet viser?(Skjønner for så vidt at det er Lofoten)

 3. Hei. Hvorfor må man drive å bla og lete for å finne fram til _MG_8634WIP? Få det på forsiden snarest! _MG_8316, _MG_8941 og _MG_8964 er eksempler på bilder hvor du etter min mening får en bedre komposisjon med mer himmel og mindre forgrunn, selv om himmelen på sistnevnte gjerne kunne vært spenstigere. Jeg har også sansen for _MG_0157, men det er merkelig at ikke mannen er mer gul på fingrene 🙂 Heldigvis er ikke hovedmotivet plassert på midten på _MG_8931, men bildet kunne gjerne vært tatt et sted med noe mer spennende i venstre del. Til slutt: Ta mange bilder når det er lav sol som eksempel _MG_9514, og husk frukt og grønt 🙂

  1. Jeg valgte å ikke legge det ut på forsiden da jeg tror hun dreper meg 😛 Det var altså bilde ved navn: 8634WIP (work in progress).

   Ang. 8316; er uenig at mer himmel blir spennende, fjellene ligger i såkalt 2/3-dels snitt og hvis jeg skulle kjørt 50/50 så tror jeg det hadde blitt mer “casual”; veldig mange kjører bare ting midt i, og etter min mening blir dette fort mindre spennende.

   Ang. 8941; egentlig et kjedelig bilde forutenom at det ser ut som om en vulkan hehe 😉 Kunne gjerne, (burde kanskje?) tatt et annet utsnitt.

   Ang. 8954; pga. helt ensfarget himmel så ble det hele litt “midt på treet”, og jeg valgte heller å fokusere på høstfargene med det røde huset 🙂

   Jeg ser at alle landskapsbildene mine i høydeformat er tatt med 1/3-dels himmel, så jeg skal ta kritikken til ettertanke å prøve å komponere annerledes neste gang 🙂

   1. Jeg tenkte jeg skulle kverulere litt ang 8316. Etter min mening er det ikke bare fjellene som er hovedmotiv, men totalen av fjell og vann. Dermed kommer hovedmotivet på midten som etter min mening ikke er helt heldig. Selvfølgelig teller det ganske mye i hvilken grad forgrunn/himmel er “spennende”, men ofte er litt mer himmel og litt mindre forgrunn det som gir best resultat. Men ikke gi deg hvis du ikke er enig… 🙂
    Ang 8634WIP kan du si til hovedmotivet at du har masse ekspertise hjemme som mener at dette bare MÅ på forsiden. Da gir hun seg sikkert. Og hvorfor WIP. Er det så mye mer “progress” å få ut av det?

    1. Vannlinja ligger jo forsåvidt midt i; har prøvd å fikse litt på det i versjon 2:
     _MG_8316_Versjon_2

     Og den “WIP”en er ikke wip, bare jeg som glemte å endre navnet på den.

     1. Versjon 2 er helt etter min smak. Blant de aller beste (så langt). Har du tryllet eller er det et annet bilde?

     2. Fant bilde i “arkivet” mitt og der var det en eksponering til både høyre og venstre så jeg satte de tre sammen, byttet ut himmelen med et fra et annet bilde der mindre var brent ut (overeksponert) og klonet vekk litt av forgrunnen så innsjøen så større ut ^^

 4. Først: Forstår du har det bra – men får du i deg nok grønnsaker?
  Så: Liker dette bildet _MG_7040… men tenk om fyren hadde kastet klærne: Hvit kropp + enda større fargemetning…
  Enig i at _MG_0157 er bra. Kunne du gjort noe med utsnittet… er det litt forutsigbart/lite dristig? Kunne utsnittet også gjort dette_MG_9835 noe sprekere?

  Hilsen
  Amatøren

  1. Selv grønnsakene går greit når man har en gourmetkokk til å tilbrede dem 😉

   Ang. 7040; tror det hadde tatt seg litt dårlig ut å be Audun om å kle seg splitter naken og så klatre opp i høyt tårn i Henningsvær; det er jo så kaldt der.

   Ang. 0157; prøvde meg fram med mange utsnitt, kan laste opp noen andre; men for å være ærlig, dette hadde den beste komposisjonen av de jeg tok.

   Ang. 9835; leking med det gyldne snitt. Helt middels/kjedelig 🙂 Det dere ikke ser er at det er faktisk skoene til en gutt 😛 Så internt er det morsomt hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: