There and back again

Lenge siden jeg har hatt et godt tastatur å holde i nå.
Vi hadde en virkelig fantastisk tur til Nyksund, eller “Nøksund” som vi nå har lært at det egentlig heter. Denne posten blir antageligvis ALTFOR lang, men det blir verst for dere. Har du dårlig tid nå, vent til etter middag med å lese dagens innlegg 🙂

Turen startet tirsdag morgen klokka 09:00 med buss fra skolen. Første stopp var i/på Sortland, en vel og merke, for det meste blå by. Der hamstret vi inn nødvendig utstyr for å overleve ute i havgapet avkuttet sivilisasjonen i 3 dager. Snop, kjeks og 2 bananer, hvorav den ene ble spist før vi var framme. Neste stopp var like i nærheten av Nyksund; en liten matbutikk med en bruktforretning midt inni. Sært. Se bilde fra telefonen:

Noen fant lampeskjermer, andre glimret med funn av typen fullstendig ubrukelig, – tørkebur anyone? Jeg fant, og kjøpte en heseblesende teit 80-talls-skjorte (20 kroner) som jeg senere brukte i noen bilder; her på toppen av “fjellet” (185 moh.) ved Nyksund. (Hater å poste bilder av meg selv, men la gå, pga. skjorta…)

Turen var lagt opp som en workshop, det vil si at vi i fellesskap på kveldene så på hverandres bilder og snakket litt om/rundt dem. Vi sto helt fritt når det gjaldt å velge tema; makro, portrett, landskap – you name it.

Mitt første innleverte bilde var dette, tatt fra en liten høyde tidlig på morgenen under/før/ved soloppgang.

Canon EF-S 10-22mm ved 16mm, f/4, 1/25 sek og 160 ISO

Neste morgen valgte jeg å stå opp enda tidligere for å få med meg hele soloppgangen. Godt kledd, og godt utrystet med blant annet sunn frokost, dro jeg opp torsdag morgen 05:15. Kameraet satte jeg på  stativ og kjørte timelapse. Ble sittende der en time før jeg ruslet ned og spiste frokost nummer 2 i god hobbit-stil, før jeg tilslutt etter totalt ca. 3 timer hentet kameraet som da hadde tatt 1188 eksponeringer. Uheldigvis har lysmåleren gått berserk under fotograferingen så det er noen merkelige lysforandringer her og der, men det er til å leve med. Videoen anbefales selvom det var skyer som hindret hele utsikten til soloppgangen, DOH!

LINK HER!

ZzzZzzZzzzzzzzz frem til 13:30. Sjelden så trøtt. Deretter dro vi opp på fjellet som tidligere nevnt og tok litt random;

Så kom det selvsagt en havørn og jeg hadde vidvinkel på. Byttet så fort jeg kunne, men det var ikke raskt nok selvsagt… Damn you eagle!

Et lite rødt hus ligger rett utenfor Nyksund. Jeg tok et bilde av det, men følte det ble litt kjedelig. Prøvde svart/hvitt og det ble hakket bedre. Photoshoppet det “litt” og ble meget fornøyd – så mitt andre innleverte bilde ble dette:

Det kunne faktisk høres latter da det ble vist. Snodig tenkte jeg, er jo ikke så gøy å få huset sitt bortført av romvesener. Er så kjedelig hver gang det hender.

En annen ting jeg prøvde på var lange lukkertider av vann i bevegelse av typen sjø pluss steiner. For å få lange nok lukkertider kjørte jeg minste blender (f/22-f/29) og et ND-8-filter foran; det stjeler 3 blendertrinn med lys, dvs. at det kun slipper igjennom 12,5% lys. To av bildene ble jeg godt fornøyd med:

Men det slutter ikke her. Åneida. Det fantes også fugler i Nyksund. Overraskende få, men dog noen, alltid på samme hustak/møne eller hva det heter. Det ene her er fra midt-på-dagen og det andre solnedgang. Jeg synes egentlig at begge ble morsomme pga. silhuettene mot himmelen.

Jeg har gått igjennom nærmere halvparten av bildene jeg tok i Nyksund, så det er fremdeles godsaker i vente… Idag har det vært første “Storkveld” på skolen, der hver av linjene står for kveldens underholdningsinnslag før en litt skikkelig middag på kvelden med dessert. Vårt nummer var selvsagt klart best, der de andre linjene ble hudflettet (delvis grovt) men også med en dæsj god selvironi^^ Jeg fikk også gjennomført ideen min når det gjaldt selvportrett, med temaet for dere som har glemt det, “I EN ANNEN VERDEN”.

Og siden det er meg, så ble det selvsagt 1% bilde, og 99% photoshop. Her er resultatet, vær så snill og se det i litt større størrelse (klikk på bildet 🙂 )

Dagens motto; blogg ofte, så slipper du skippertak.

Author: Håkon Treider

Enthusiastic photographer with a Master's degree in Computational Physics currently employed by Cognite as a Senior Data Scientist (https://www.cognite.com)

15 thoughts on “There and back again”

 1. Fy søren 😛 Keeeeeg 2010 ass 😛 Neida 😉 Geniale bilder, jeg har sånn bytte-bakgrunnsbilde-på-iPhone-runde hver gang jeg er inne på bloggen 😉 Helt genialt! Jeg MÅ snart opp for å besøke deg!!! 😀

 2. Ja her er det bare å applaudere, og den underfundige, poetiske men også glimrende kommentator JensT har min fulle støtte i bruken av superlativer. Jeg ble rett og slett så inspirert at jeg gikk rett på flickr og slideshowet meg gjennom hele bildeserien på 137 bilder.
  Soloppgangen (mg_8772) er et meget godt stemningsbilde, men måkebildene er som JensT sier reinspikka klassebilder. Praktfull komposisjon og herlig himmel på begge to. Og jeg som har ønsket meg flere måkebilder da, også ramler det inn det ene esset etter det andre. Kjør på med mer måker når muligheten er der. Synd med ørnen, men skitt au.
  Vann i bevegelse er også bra, men her er det mer å gå på før det kan bli snakk om gullbilder.
  Jeg synes nok at mg_8564 fortjener plass på forsiden. Det første som slo meg var at motivet forestilte en forfrossen, utslitt talibankriger, men det er neppe riktig. Uansett et meget godt bilde.
  Jeg må også gi en kommentar til mg_8495. Et utsøkt landskapsbilde som etter min mening vil gjort seg enda bedre uten personene i forgrunnen. I dette tilfellet er de for dominerende og blir dermed litt forstyrrende. Sittende på noen steiner med ryggen til, og litt mer i bakgrunnen ut mot høyre derimot….
  Det var det for denne gangen. Gratulerer med flotte motiver, men som kjent: aldri en dag uten litt klaging fra “høyere hold” 🙂

  Dagens motto: Du skal ikke kimse av 80-talls-skjorter.

  1. Det var hyggelig å høre 😉

   MG_8564 er et helt bevisst forsøk på terrorist ja 🙂 Teksten under som er litt usynlig sier “Last known location: Nyksund”

   Klaging, eller som jeg også pleier å kalle det; konstruktiv kritikk, er vel helt avgjørende for å komme seg framover 😉

   1. Har tatt en titt på de 5 siste du har lagt ut på flickr i dag og jeg er mektig imponert Håkon. Alle bildene er rett og slett meget bra.

 3. Så får jeg jo skrive en gang til det jeg hadde tenkt å gi tilbeste – for her var det mye morsomt og flott, ikke minst soloppgangen din, som er din beste time-laps til nu! Svært effektfullt med vinden i ryggen, ganske effektfullt og suggererende. Ikke mindre stemningsfull er bildet av gutta på fjelltoppen i soloppgang eller -nedgangen.

  Jeg er glad i gode bilder med fine linjeføringer, god komposisjon av totalmotivet, men “smelter helt” når de dertil inneholder detaljer som en plutselig får øye på og som gir det “trøkket” til bildet som hever innholdet til ytterligere høyder! Denne gang: Måkebildene, som er veldig rolige og flotte, vakre og knepet i riktige øyeblikk! – men dertil urkomiske når du går nærmere inn på de bevingede kreaturers “personlighet” og fremtoninger, i begge bilder: Måkebilde I: Det hele er så rolig og vennlig og stille, og med himmelen som en bakgrundstapet bak – inntil du får øye på måke nr. 2 fra høyre, som henslengt har plassert plattfoten sin på ett eller annet, ganske så “u-måkelig”! Minner meg om noe uryddig som jeg setter slik pris på, og som jeg har på et 100 år gammelt foto av din olde-morfar på grensevakt ca. 1905: Bakerst i det strammeste og militaristiske kompani i stramme geledd, i stramme uniformer og med stramme miner, står morfar med lua bak i nakken og med hakatak og armene i kors…. høyst avslappet og u-militær. Godt og vel! Måkebilde II: Måke helt t.h. ser ut til å skulle “spy” ved at det trenger seg på enda en måkefant. Alle måkene her kan lett tillegges hver sin innstilling til livet så vel som nykommeren!

  For ikke å bli altfor lang: Du imponerer med dine portretter – selvportretter ikke minst! Ser gjerne på flere, så bare “kip it øp” og kom med flere! Det er jo hyggelig å se snurten av deg på no’n bilder også, for oss gamle hjemme….. Det røde hus minner meg om en av de pixar-snuttene jeg pleier å le meg skakk av, forresten. Og klippene blir spennende: Har du noen slike, hvor du har brukt så lang tid at havet blir et hvitt teppe eller noe slikt? Enn også kortere, slik at det tross alt blir sjø – og ikke “snø” mellom klippene? Alltid nysgjerrig, vet du!

  Lev vel og fotografer uhemma videre!

  1. Vel dette var en kommentar verdig bloggen 😉 ja det er bølger ja som blir til de hvite teppene etter 10-20-30 sekunder 🙂

   Skjønner at du var irritert hvis et innlegg på denne lengden forsvant ja 😛

   1. … det var enda lengre, minst ett godt avsnitt. Å rekapitulere er ikke alltid så lett, for ord og tanker kommer og går, som du vet! Aldri så galt at det ikke er godt for noe: Det ble ikke så mye “snikk-snakk” på din blogg -!

 4. Skrev akkurat en lang kommentar til ditt nye og imponerende blogginnlegg, et svar som ble automatisk strøket da jeg så på soloppgangen din før jeg publiserte svaret… til min ergrelse. Ikke gakk hen og gjør like så, folkens!

  1. Det er grusomt irriterende når det skjer : / husk å ctrl-klikke på ting så åpner de seg i en ny fane så slipper du framtidig dobbeltskriving 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: