Maling med lys

Lenge siden nå. Men jeg har ikke glemt dere! …bare hatt mye å tenke på den siste tiden

En tsjekkisk fotograf som leker seg med lys, var på besøk. Etter en “kort” introduksjon  med bildeshow (med mye merkelige/morsomme lyssettinger og sære ideer,) var det klart for workshop. Jeg kan ikke si at jeg er så veldig fan av stilen hans, men noen bra har han. …og lysmalingsteknikkene hans er morsomme å lære seg!

Dere kan ta en titt på hjemmesiden hans her: LINK

Trikset her er selvsagt stativ og 20-30 sekund lang lukkertid. Så er det bare å liste seg rundt og lyse med lommelykter. Men en hel uke med lysmaling ble etter hvert litt for mye:

For leeenge siden var det dugnad her en lørdag, og så for et par uker siden skjedde det igjen – båten Vågar skulle på land.

Og mens jeg er godt igang med dokumentarbilder, hvorfor ikke fortsette med et bilde fra studioundervisning(?);

For ca. en uke siden begynte det å snø. Mye. Lenge. Kulde. Grusomt. Ut med kamera!
Her holder isen på å legge seg på fjorden/havet.

Så idag, lørdag, etter lørdagsopplegget (korsynging :P), stakk vi avgårde til Henningsvær med Jørgens bil, og stoppet opp her og der hvor det passet oss 🙂 Her står vi i vannkanten og ser om vi kan fange noe morsomt på bildebrikken. Victor til høyre, og Jørgen til venstre:

Her er noen bilder tatt håndholdt på 1/10 sekund på 105mm – takket være optisk bildestabilisator og en eksepsjonelt stødig hånd, hehe

_MG_8759
_MG_8733
_MG_8707

Og her er fiskeværet – og nei, måken er faktisk ikke redigert inn, hehe 🙂

Lyset på kveldstid begynner nå for alvor å ta seg opp; det blir bare mer og mer spennende saker på himmelen:

Fra workshoppen en av dagene, et panorama! Det er tatt ved 200mm og er satt sammen av ca. 4, kanskje 5 eksponeringer fra en veldig lav vinkel. Vi dro ut til et eller annet sted på G, eller noe – jeg vil anbefale alle som leser bloggen fra en pc å sjekke ut følgende bilde i originaloppløsning, da et optisk fenomen mellom fjell i bakgrunnen og havet er morsomt:

Og tilslutt må det nevnes følgende: torsdag morgen var selvsagt vannet borte, og *skal-ikke-nevne-navn* satte kranen på fullt på rommet, og gikk derfra for så å komme tilbake to timer senere til kaldt og stort, dog privat svømmebasseng. Gjett så fornøyd ledelsen var da! Hvorfor nevne dette? Personen var selvsagt en av de svenske elevene ved skolen….

Author: Håkon Treider

Enthusiastic photographer with a Master's degree in Computational Physics currently employed by Cognite as a Senior Data Scientist (https://www.cognite.com)

6 thoughts on “Maling med lys”

 1. Hei!!!

  Det var hyggelig med et livstegn fra nord!

  Denne gangen merket jeg meg bildene med mennesker (les: elever) i aktivitet. De fanger oppmerksomhet og er ganske umiddelbare i uttrykket. Skulle gjerne sett mer av bevegelse, aktivitet, blikk, personlighet… altså noe som går nær på folk i arbeid og …lek?…kanskje?

  Men, det motsatte er jo også kult. Jeg holder da på den “røde jernstaken”. – Hva om du hadde gått helt tett på? Hva med en collage hvor du tynte ut alt av et så enkelt motiv? Og så liker jeg det som er eller nærmer seg s/hv. Mine favoritter ligger allerede under “Hall of fame”. Kan du ikke hive inn flere bilder der av de som DU bedømmer som dine beste?
  (Det er for øvrig artig å se bilder av hvordan dere arbeider i studio.)

  Til slutt en kommentar til det å male med lys. Bedre enn dette blir det ikke: http://vimeo.com/15749093

 2. Mest bra, noe veldig bra, og noe som undertegnede er mindre opptatt av. Kald luft over varmere sjø gir sammen med jordkrumningen skøyerlige effekter, som var det en sær linse… Ellers enig med O’Lars med fjordis og kjappe snefnugg- ypperlig! Like bra er det blå havvann og jernstolpen: innrømmer at ikke bare den vidunderlige sjø å titte ned i, men kombinasjonen med det iskalde blågrønne men så myke og bevegelige, mot det ganske så helstive men av farve så varme smistål er en fantastisk kontrast, eller dobbelt og invers kontrast av STORT format. Kveldens blink, gode venn!

 3. Heisann. Jeg skjønner godt at en uke med lysmalingstenikker kan bli i meste laget. Det blir litt for sært liksom. I hvert fall for meg. Jeg har derimot sans for det pur enkle “isen-fryser på havet-bildet”. Det enkle er kanskje ikke alltid det beste, men ganske ofte veldig bra. Ellers liker jeg “rød-himmel-og skjevt-tre” og “panorammma” veldig godt. Er dog litt usikker på hva det optiske fenomenet er.
  Btw; hvis du trenger ekstra inspirasjon vil jeg anbefale bildene til Lars Mathisen på flickr. Der er det mange awesome’e bilder.

  1. Veldig sant; lysmaling var faktisk ZZZzzzZZZZzZz….

   Men har han først fått “kunstner”-status så kan han egentlig gjøre/lage hva som helst og hevde at det bra 😛 Men jeg stiller meg skeptisk, hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: