Man er i Polen

Hoi! Lenge siden nå… Fikk pakket meg ut av huset og kastet meg med Svenske Jernbanen i sju-tida og ankom Stockholm der jeg møtte resten av reisefølget, dvs. lærere og elever tidsnok. Derfra var det to lokaltog fram til en kai der Polen-båten, har ikke noe bedre navn på den, gikk fra. Nå het den vel strengt tatt Baltivia.

_MG_6531

Petter gir båten tommel opp, iallfall før han så den… Helt grei lugar, litt trangt kanskje, men vi skulle bare sove der en natt. Ellers hadde båten mye å by på av artige fasiliteter. To tv-er med kun polskspråklige serier, en lang rad spilleautomater og en Tax-free-kiosk-butikk. Og en bar da selvsagt. Det var utelukkende trailersjåfører i tillegg til oss der, og de ventet ikke akkurat på seg med å begynne moroa – billig øl. Middagen var buffet, – man pekte, og fikk det klasket på en tallerken av en godrund polakk. Forsåvidt greit nok, hadde det ikke vært for den utpregede bruken av fett, oppå, inni, utenpå – generelt smurt overalt.

Soldekk hadde båten også. Utsikten var ikke særlig spennende, – sjø, sjø og mer sjø. Kaldt var det og 😛

_MG_6538

_MG_6552

Av de mer morsomme hendelser, må kanskje flettingen av Pernilles hår nevnes. Hun ble elefant, på sett og vis.

_MG_6560

Vi kom iland i Polen, gikk glatt gjennom passkontrollen uten å vise noe som helst – gidder ikke sånt her vet du. Flere folk inn i landet, betyr mer omsetning..? Så buss til hotellet i Sopot. Grei standard, helt ok levekår for oss som ikke er altfor kresne^^ Eneste jeg har å utsette på rommet er mangelen på gardiner, og plasseringen av min seng rett under vinduet, som har ført til at jeg har vært lys våken f.o.m. 06:00 samtlige dager hittil. Kan også nevne at allergien ikke akkurat hjelper særlig til.

Fremkomstmiddel her er tog, og det går hvert kvarter i retning Gdynia og Gdansk som ligger på hver sin side av oss, altså Sopot. De første dagene fikk vi guidet tur av Peder.

_MG_6589

Hittil synes jeg kanskje at Gdansk har vært mest sjarmerende med sin flotte arkitektur, – øhh, altså flotte gjenoppbygde hus, etter at de ble lagt i ruiner under krigen. Litt stemningsbilder fra Gdansk følger.

_MG_6611

_MG_6612

_MG_6613

_MG_6621

_MG_6620

Det første ordet dere skal lære dere på polsk er piwo, som tydeligvis betyr øl, og som visstnok er et ganske ettertraktet brygg blant turister. Et syndens brygg, vel og merke.

_MG_6631

Over til noe helt annet – drev å lekte rundt med solblendere her iforigårs, og fant plutselig ut at solblenderen på 24-70mm og 10-22mm går om hverandre, slik at begge passer begge objektiv. Gøy! Som dere sikkert skjønner blir det voldsomt innsnevret synesfelt på vidvinkelen min med denne solblenderen på. Men i ren kjedsomhet var dette overraskende gøy å leke med, så her følger et knippe bilder tatt på denne sære måten 😛

_MG_6697

_MG_6709

_MG_6733

…og denne iceblendkaffesaken med mint og sjokoladesmak var awesome 😀 Anbefales varmt, kaldt!

_MG_6741

Under omvisningen i Gdynia gikk jeg og Audun rett og slett stranden tilbake til hotellet, – hele polens kystlinje er nærmest én laaang strand. Det var langt, men dog allikevel en veldig fin tur med mye sand i skoene, unngåing av bølger og fotografering. Noe balansering og klatring måtte også til for å passere de mange hindre moder natur hadde gjort i stand til oss.

_MG_6751

_MG_6753

Idag slang jeg og Marit oss med FotoFotos buss(tur) til en liten by ved navn uttalt “GNØFF”. Gidder ikke engang prøve å skrive det på polsk. De bruker nemlig nesten ikke vokaler, og det er meg et mirakel at de klarer å uttale alle konsonantene som bygger opp dette forunderlige språket. Byen, eller klumpen med bygninger, luktet sterkt av brent søppel, et krematorium og diverse andre gode dufter vi mennesker kan skape. Men fin var den, og jeg fikk sansen for fargesammensetningene på alle husene.

_MG_6797

Passer genialt bra sammen, sant? I know…. eksperten jeg liksom.. 😛

Vi traff på et gammelt ektepar, – de snakket selvsagt bare polsk, så vi svarte på norsk like greit og alle smilte og syntes det hele var veldig hyggelig. Hadde på en tele, så noe bilde av dem blir det dårlig med. Jeg kjøpte forresten en sjokoladesak der, fra et lokalt bakeri, – meget god. Og en redbull-lignende energidrikk som smakte veldig likt Gomp, hvis dere vet hva det er (pastilleske).

_MG_6807

Vi fant også et STORT sjakkspill, og to av jentene spilte en omgang mens noen, aka jeg, var ivrige kommentatorer – antageligvis mest til irritasjon… hehe. Her har vi Cecilia og noen av brikkene:

_MG_6820

Etterpå fikk vi omvisning i et gammelt slott/festning av ei dame som selvfølgelig heller ikke snakket et ord engelsk. At det hele var en eneste stor fadese er vel ikke nødvendig å si… Noen gotiske buer fikk iallfall med meg at det var der. Uansett, her er iallfall dama:

_MG_6869

_MG_6848

_MG_6871

_MG_6888

Blant utstillingsobjektene fant vi denne tørkede spisbare etellerannet-en. Tror nok at smaken var sånn bob-bob.

_MG_6886

Ellers var været slik:

_MG_6919

…og i horisonten, skjult av varmedis, denne skjønne raden av trær, som jeg bruker for å runde av det hittil lengste innlegget på denne bloggen. På gjensyn. Jeg er overtrøtt herfra og til Gdynia, og skal opp imorgen tidlig klokka 04:00 for å stå modell på en molo kun iført strømpebukse. lol

_MG_6927

Author: Håkon Treider

Enthusiastic photographer with a Master's degree in Computational Physics currently employed by Cognite as a Senior Data Scientist (https://www.cognite.com)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: