R U RDY 4 3D?

Jada mamma, skal oversette:

“Are you ready for 3-D?”

I min (nesten) daglige samtale med en viss Jørgen, kom han med et forrykende godt forslag; lag stereoskopiske tredimensjonale bilder! Jeg har laget to, og kan med en gang si at begge har en skikkelig tøff 3D-effekt hvis sett på riktig. Teknikken er ikke så veldig vanskelig, du må åpne bildet på pc-skjermen, og da i original størrelse som du finner ved å klikke på bildene nedenfor. Det neste er å sette seg så du sitter rett foran skjermen. Deretter må du skjele som om du skulle fokusert på noe nærmere enn skjermen, – helt til de to bildene flyter over i hverandre og du får “3 bilder”. Når du så klarer å fokusere på det i midten, det som altså er en blanding av begge bildene så vil du se det som om det var 3D, fordi ditt høyre øye kun ser det venstre bildet, og motsatt.

Hvert av 3D-bildene består av to eksponeringer (som dere helt sikkert ser…) tatt 2-3 meter fra hverandre slik at dybdefølelsen i bildet skal bli litt “overkill” (nor: litt i meste laget).

SuperHuke-bildet mitt er nå ferdig redigert, og innlevert, – og versjon to med “reflekser” og specular highlight i solbrillene er nå lagt ut slik at dere kan sammenligne hvis dere vil;

LINK SuperHuke v.1.0
LINK SuperHuke v.2.0

Dette er forresten utsikten fra kaia 10 meter fra skolen sånn ca. klokka 21:30:

…og nå trenger jeg litt hjelp; jeg klarer nemlig ikke å bestemme meg om jeg liker et bilde jeg tok i Svolvær igår best i svart/hvitt eller med litt farger lagt på i etterbehandlingen. Så mao. hvilken er best?

Versjon 1; “svart/hvitt”:

Versjon 2; “farger”:

Bildet har nesten er morsom historie også, for hvordan kom vi oss til Svolvær? Gå? Nei. Buss? Kjørte fra oss 10 sekunder før vi var framme. Taxi? Nei.

(Aase se vekk nå) Vi haiket begge veier. Og for å gjøre det hele enda bedre, så tenkte jeg å fortelle at de to menneskene som stoppet opp og tok oss med begge veier (etter 20+ biler) var to (mørkhudede) ikke-norsk-talende utlendinger 🙂 Så et svært positivt inntrykk av Lofoten-innvandrere hittil mao.

I Svolvær bunkret jeg opp nye rasjoner med medisiner, mens Hallstein prøvde å få tak i en rose. Det hadde de aldri solgt i Floriss visstnok. God gammeldags BS kaller vi det.

Tilslutt tenkte jeg å fortelle at bloggen har ca. 80 sidevisninger per dag – ! Det kaller vi respektabelt. Og jo, forresten, på fredag har jeg bursdag. Jeg får kake, sang og alt det som hører til. Da tenker dere sikkert; nå har den moroklumpen sagt at han har bursdag en annen dato enn han egentlig har… men det er feil. På internatet så var det ingen som hadde burdag i september, og hva er vel ikke mer trist enn en måned uten kake? Derfor tenkte vi å feire meg sånn ca. 10 måneder for tidlig 🙂 Så på fredag – da blir jeg 20!

Dagens motto; du BLIR 20 to ganger.

Author: Håkon Treider

Enthusiastic photographer with a Master's degree in Computational Physics currently employed by Cognite as a Senior Data Scientist (https://www.cognite.com)

21 thoughts on “R U RDY 4 3D?”

 1. Nå at jeg fikk blog adressen din fra Onkel Jens, måtte jeg bare få meg en tur for å titte litt !!! Bildene er så flotte !!! „Coup de coeur“ for bilde fra kaia ! Jeg får skrive det ut og klistre det på kjøleskapet 🙂

   1. oh, and I was talking to my sister hehe who is a wee tad late as usual.
    Men vi er enige, veldig fint bilde fra kaia! Jeg må si at vi ikke ser mye forskjel mellom de to bildene, men foretrekker alikevel det sort-hvite bildet 🙂 (papi og meg 😉 )
    BTW jeg gikk flere ganger til Svolvær..en av de for å se Istid 3. What I would do for Sid and the squirrel 😉 så det er en veldig fin tur det! selv om å haike er sikkert artig når man er to…og på Lofoten!

 2. Omg!
  De 3-d pixa, var fantastiske. sleit litt med det første pga. skinn i skjermen min og mye mørke farger. Men fikk det til til slutt. likte riggen på fiskebåten… men skolebilde var oxo awsom! 😀

  (V)i$$ Y0U

  1. Jeg får lage flere slike da 🙂 skjermen på min bærbare er så sykt lys, så derfor er antageligvis bildene mine altfor mørke på andre skjermer 😦

 3. Utmerkede 3D-bilder, jeg har hatt stor moro av dem begge nu ikveld! Som du vet, er det ikke no’ problem for meg å vrenge øya dit det skulle være nødvendig for å få opp effekten, så dette var morsomt! Noen kan ha nytte av å holde en pappskive mellom bildene og mot nesa, slik at hvert øye kun ser “sitt” bilde. (Hei Ola – kom å få et lynkursus her borte!) Som gammel luftfoto-mann med landmålingskurs både på studier og i militære, var det dertil artig å få farvefotos: Jeg tror dette er de aller første jeg har sett i farver, mens skuffen her hjemme er full av stereoskopiske S/H-bilder fra Hardanger og Sogn fra 1920-årene.

  Og hvis du har motivet fra kaia og sjøhuset som nærmeste nabo, må du være en vel tilfreds elev – for dette var rent lyrisk. Ikke minst når en plutselig får øye på planeten, så vidt jeg kan forstå Jupiter, oppe tilhøyre i bildet.

  Beste av de to bildene fra Svolvær er utvilsomt det med litt farver. Kontrasten på det “rene” S/H-bildet blir så hard at det først er noe vanskelig å få tak i motivet. Det var en voldsom himmel du fikk knepet, forresten! Kjempeflott og mektig!

  1. Pappakivetrikset du nevner vil ikke fungere da disse bildene er laget for såkalt “cross-eyed view” altså at høyre bilde skal til venstre øye og omvendt.

   Men da funker de også strålende 🙂

   Himmelen var forresten gruelig kjedelig før Photoshop 😛

   1. SÅ MÅ JEG FÅ GRATULERE MED L’BURSDAGEN! TENK Å VÆRE SÅ TIDLIG UTE AT DU ER 20 ALLEREDE. Du har riktignok vært temmelig fremmelig av deg, langt fremme bestandig både hva fototeknikker og hvetebollekøer gjelde. Kanskje ikke fullt så fremsynt til enhver tid, men med nesen fremadvendt og blikket festet langt der fremme. Fremlynt også, og fremfor alt fremsk og fremtasktisk. Håper ikke alle disse frem-medord er deg altfor frem-mede, fremensten! I alle fall ha fremdeles en fremfor alt hyggelig og fortreffelig fest på dagen din!

 4. Det øverste 3D-bildet ble jo heftig!!!!
  For øvrig går jeg for “versjon 2” som blir mest dramatisk.

  For øvrig: Gratulerer med dagen! ..sånn etter hvert…
  Spørsmål: Hvem kommer til Heimat samme dag som du kommer hjem på ferie?

 5. Hey 😀 Må si jeg likte versjon 2 best ettersom fargen gjorde bilde enda mer creepy, og detaljene i bilde kom litt bedre frem. Må også si at jeg aldri helt har fått til den teknikken for stereoskopiske bilder, blir bare uklart for meg :/ Men utsikten fra kaia var jo ikke noe å klage på da 🙂

 6. I tillegg kan tante Maja gjerne lære deg litt vindusvask og ellers andre varierte dugnads-/og huslige oppgaver. Husk at dessert også skal være estetisk å se på.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: