Utdannet oljevernarbeider – that’s me!

Denne uka har hatt temaet “Fokus mot nord” og bestått av foredrag og praktiske øvelser (mer om det senere) hver dag både før og etter lunsj. Vi har tatt kurset som må til for å bli oljevernarbeider; 8 timer teori og 6 timer praktisk øvelse om olje, oljeindustrien og hvordan rense opp når det går galt. Kan vel si det slik at det var en del unyttig lærdom i foredraget, som godt kunne vært kuttet til halvparten uten at vi hadde mistet noe som helst essensielt…menmenuansett… De andre foredragsholderne; ordføreren i Vågan kommune, politisk redaktør i Nordlys (avis) og en oppfinner som prøver å utnytte tidevannsenergien var mer eller mindre spennende – jeg døde litt av ordføreren, mens de andre var temmelig interessante å høre på.

_MG_4202

Så torsdag var dagen for praktisk oljefjernevirksomhet-thingy; reiste ut med buss til nordsia av Lofoten i nitida, til “Norlense”. To beintøffe nordlendinger, og en gravid malplassert ungjente var lederne av kurset. Vi ble delt i to grupper, og jeg startet ut med oljefjerning med høyteknologiske verktøy som skimmere og ja, vel, hageverktøy. Skimmeren var en svært så finurlig…. ja nå er du spent kan jeg tenke meg – spade! EN SPADE? WHHHAAAT? Vi tok på oss dobbelt lag med vernedrakt, vernebriller og fikk teipet igjen to skikkelige gummihansker til drakten. Vi så ut som den gjengen fra CSI, eller lignende. Vi var visst litt i overkant nøye, men ble ferdig med å rense “stranden” vår som vi fikk tildelt. Crewet mitt besto av, tillegg til meg selv, June, Marie, Vilde og Pernille. Bilder fra iPhone:

Etter lunsj var det opplæring i bruk av havgående lenser designet for å skille olje fra områder man ikke vil ha den i ved søl i havet. Her fikk jeg låne Junes 5D mk2 en stund så her har jeg et knippe bilder;

_MG_4160

_MG_4171

_MG_4184

Så da er jeg der, – på WWFs liste over sertifiserte oljevernarbeidere klar til å bli kalt ut til alle verdens hjørner hvis inntruffet oljekatastrofe med en timeslønn på 169  kroner pluss diverse sikkerthetstillegg… så blir jeg i beita for jobb så vet dere hvem som er skyld i  neste store ulykke… neida, hehe…joda

Men nå over til noe helt annet… noe dere har sett her for ikke så lenge siden… noe fargerikt, noe “selvlysende”… noe fantastisk!!! Det går under det sagnomsuste navnet NORDLYS.

HÅÅ DUDUDUDUD!

Tror ikke jeg gidder å utdype noe mer her; føler jeg har skrevet nok ovenfor – dog om noe fullstendig annet.. Let the show begin!

_MG_8871

_MG_8868

_MG_8849

_MG_8855

_MG_8874

_MG_8883

Author: Håkon Treider

Enthusiastic photographer with a Master's degree in Computational Physics currently employed by Cognite as a Senior Data Scientist (https://www.cognite.com)

2 thoughts on “Utdannet oljevernarbeider – that’s me!”

  1. Blir ikke mett av de fagre nordlysbildene dine! Ikke minst morsomt er det tredje siste, hvor det er noen små menneske-lys nede i landskapet og som gir det store perspektivet. Vi er noen småkryp i slikt storslått landskap, en slik natur. Eller også noen artige panda-bjørner, slik det vises på bloggens aller første bilde her! Tror nesten det er dagens artigste bjørne-bilde! Tilbake til lyset – så flott dere fikk en “runde” også med violett lys. Håper dere får så mye nordlys som dere måtte LYS-tre utefter!

    1. Alltid no’ jeg glemmer: Gratulerer med ditt første f’agbrev. Jeg har vel egentlig trodd at det måtte bli noe i en slik søle-retning for deg, godt å se du ikke har glemt gamle kunster…. og at tiden nu er moden for å starte oppryddingen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: